OranjelogoDe Huizen van Oranje en NassauNassau
Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland

Vorstelijke Verblijven

Paleis Huis ten Bosch
Vervolg

De Chinese Zaal


Chinese Zaal met prachtige wandkleden en Chinese meubelen.

De Chinese Zaal is door Prins Willem V ingericht in Chinese stijl. Deze stijl was in het midden van de 18e-eeuw in de mode. De wanden zijn
gedecoreerd met beschilderd rijstpapieren behang. De schouwboezem en het plafond zijn versierd met chinoiserieën. Het meubilair, de pendule
en de zijden gordijnen zijn ook in Chinese stijl. De meubels en de rijstpapieren behangsels zijn door schepen van de Verenigde Oost-Indische
Compagnie (VOC) vanuit China overgebracht. In een aantal vertrekken van Paleis Huis ten Bosch is de Chinese stijl nog zichtbaar.
Zo hebben de Blauwe en Groene Salon beide een plafond in Chinese stijl.


ChinesZaal met prachtig lakwerk alsmede kristallen Kroonluchters.

De Japanse Zaal

De Japanse Zaal ontleent zijn naam aan de Japanse objecten en decoraties die de zaal sieren. De wanden zijn betimmerd met lakpanelen.
Tussen deze panelen zijn zijdebehangsels aangebracht voorzien van Japanse composities. Deze zijdebehangsels zijn in 1993 gerestaureerd.
Middenin de zaal staat een Japanse picknickdoos. In deze zaal zijn ook meubilair en decoraties terug te vinden uit andere stijlen. Zo is de zaal ingericht
met zwart gelakt meubilair in Empire-stijl. De zaal heeft ook Chinese elementen, waaronder de schouw en het stucwerk in het plafond.


Japanse Zaal, de juiste lichtinval en prachtig behang en zeer decoratief hout snijwerk
.

De zaal is beroemd om zijn waarlijk schitterend hout snijwerk dat door Japanse kunsstenaars werd vervaardigd en het lakwek idem dito.
Nergens ter wereld, buiten de Chinese, is zo iets te vinden. De schoonheid van de Japanse kunst uit die dagen wordt weerspiegeld door hetgeen
zich in deze zaal bevindt. De vloer is een kunst op zich. Duizenden en duizenden manuren werden hiervoor gebruikt om tot dit prachtige resultaat
te komen. Op het eerste geziht lijkt de vloer een wirwar aan stukjes en figuren maar bij nader inzien is er echt een lijn in te ontdekken.


Japanse Zaal met schitterend ingelegde houten vloer, de goede lichtinval, fraaie meubelen alsmede een fraaie schouw en prachtig zijden behang.

De Witte Eetzaal

De Witte Eetzaal is tot stand gekomen tijdens de uitbreiding van het Paleis onder Prins Willem IV. Dit is te zien aan de wapens van de Prins en zijn
echtgenote, Anna van Hannover, die in het plafond zijn aangebracht. Daniël Marot ontwierp de zaal in een late Lodewijk XIV-stijl. De wanden van de
eetzaal zijn versierd met grisailles, ook wel grauwtjes genoemd. Tegen de wand staat een consoletafel. De gedekte eettafel biedt plaats aan 18 gasten.
De Koning gebruikt de Witte Eetzaal voor lunches en diners.


Witte Zaal met damasten tafelkleden, fraaie kristallen kroonluchters, met prachtig beeldhoudwerk en mooi uitzicht op de tuinen.

Wat Daniël Marot hier tot stand heeft gebracht kan men onder de noemer grote kwaliteit scharen. We dienen voor het ontwerp echter de Franse
Koning Lodewijk de XIV dankbaar te zijn. Hij was per slot van rekening degene die dit in zijn paleizen had staan. Dankzij dit soort mensen kunnen wij
hedentendage genieten, als is het maar op de foto, van al het moois dat beide personen tot stand brachten.


Witte Zaal met fraaie muren, prachtig vloerkleed voorzien van een wapenmotief en goudfilm gedecoreerde wanden.

De Balzaal

De Balzaal ligt op de eerste verdieping, boven de Vestibule. De zaal heeft een parketvloer en een wandbespanning van gele zijdedamast.
Bijzondere objecten in de zaal zijn de twee Japanse lakkasten en de kroonluchter. De wanden zijn opgesierd met schilderijen van leden van het
Huis Oranje-Nassau. De Balzaal heeft voorheen verschillende functies gehad. De ruimte was oorspronkelijk ingericht als Anglicaanse kapel voor
Anna van Hannover, echtgenote van Prins Willem IV. De ruimte heeft ook dienst gedaan als Hofkapel. Daarna is de zaal gebruikt als biljartkamer
en ten tijde van Koningin Wilhelmina als wapenkamer. Pas rond 1950 werd van de zaal een extra ontvangstruimte gemaakt
en kreeg het de naam Balzaal.


De Balzaal,een ruimtelijk effecten een fraaie deur en prachtige schilderijden van de voorvaderen.

Deze zaal bevindt zich op de eerste verdieping van het Paleis en kijkt uit op de tuineen van Huis ten Bosch. Om precies te zijn is het boven de entree
gesitueerd, zodat men de inrijlaan kan waarnemen. Fraaie kasten ingeled met en Japans en Chinees lakwerk. Wederom zien we de voorvaderen zich
via schilderijen duidelijk manifesteren. De vloer is een meesterwerk van vakmanschap en is vervaardigd van - zoals reeds is gemeld - parket.

Elk vak heeft een andere afbeelding en dat is wat vakmanschap in het ultieme wordt genoemd. In de rechterhoek van de tweede foto staat fier
en trots een kunstwerk van Chinese afkomst, een prachtige grote vaas met meer dan fraaie tekeningen uit het Chinese leven van alledag.
Het plafond zou voor de vakman van vandaag problematisch worden daar die kennis - helaas - niet meer bij hen aanwezig is.
Slechts een enkeling, die zich daarin heeft gespecialiseerd, kan dit.



De parketvloer is van notenhout dat jarenlang werd gedroogd, uiterst secuur gezaagd en met nog meer vakmanschap werd gelegd. Het schuren van
die vloeren is al een 'Godskarwei' over het lakken dan maar niet gesproken. De deuren werden tevens voorzien van opdek met fraaie motieven die i
n die tijd gebruikelijk was. De kleur van de muren weerspiegelt die van het notenhout. Waarbij de meubels ook en in kleur en in stijl zijn.

De Tuinzaal

In het onderhuis bevindt zich de Tuinzaal. Deze zaal geeft direct toegang tot de paleistuin van het Paleis. De ruimte heeft zijn originele gewelf van
kruisribben en bogen behouden. De vloer dateert ook uit de 17e-eeuw en is gemaakt van verschillende soorten natuursteen. De zaal staat bekend
om zijn goede akoestiek. Opvallend in het vertrek zijn de schouw en het schilderij. Het Paleis Huis ten Bosch straalt een rust uit gecombineerd met
elegance die voornamelijk uit door de restauratie gedaan door vaklieden.


Tuin Zaal met prachtige stenen pilaren en een prachtige meerkleurige hardstenen vloer.

Jarenlang en beetje bij beetje werd de herbouw tot wat het nu is. Een echt Paleis en uitermate geschikt voor de Koning(in). Het zal dan ook geen
wonder dat dit gebouw behoort tot haar favoriete verblijven. Niet voor niets had Beatrix dit gekozen tot haar prive-domein, al is het wel eigendom v
an de Staat der Nederlanden. Thans lijken de Koning en zijn vrouw minder enthousiast te zijn. Immers zij hebben een zeer mooi huis op het
Landgoed De Horsten bij Wassenaar.

In de nabije toekomst kan het Paleis Huis ten Bosch worden uitgebreid. Het landgoed is 16 hectare groot en daarvan is slechts een zeer klein gedeelte
bebouwd. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft tesamen met de Haagse Gemeenteraad besloten dat dit - indien de Koning hierom vraagt -
zal worden toegestaan. Een en ander wel onder bepaalde voorwaarden. De mogelijkheden hiertoe werden in het ontwerp bestemmingsplan van de
gemeente opgenomen. Men had tot 14 januari vorig jaar (2013) de gelegenheid om zijn afkeur uit te spreken.


Tuin Zaal met uitgang richting de tuinen en een schitterende schouw en verlichting die rechts doet aan deze plek waar men kan genieten van en de prachtige bomen die binnenskamers staan
maar ook buiten in de tuin.


Het voordeel van deze maatregel is dat Rijksgebouwendienst geen oeverloos lange vervelende en storende procedures behoeft te doorlopen om
toestemming te krijgen voor een aanpassing van het bebouwde oppervlakte van het gebied. In het bestemmingsplan zijn de mogelijkheden aanwezig
om en het Paleis te vergroten en het toestaan van het bouwen van drie dienstwoningen alsmede gastenverblijven. De grootte van de aanpassing van
het Paleis is volgens, deze nota niet expliciet aan te geven.

Nagasaki Japan


Een Japanse replica van dit paleis staat in het Attractiepark Huis ten Bosch bij Nagasaki. De replica huisvest een museum voor Japanse en
internationale kunstenaars. Omdat Koningin Beatrix niet toestond dat het interieur werd gekopieerd, werd de replica verfraaid door een team
schilders onder leiding van Rob Scholte. Voorts is de indeling anders, met het oog op de veiligheid. De locatie wordt regelmatig gebruikt voor
huwelijksplechtigheden.


Huis ten Bosch in Nagasaki Japan.

Ongeveer 11 jaar lang was er een kleine dependance van de Universiteit Leiden in het gebouw gevestigd, waar op uitnodiging van het themapark
Nederlandse studenten Japanologie onderwijs kregen. Dit project is vanwege financiële problemen stopgezet. De tuin van de Japanse replica is
gebaseerd op een afgekeurd plan dat eigenlijk voor het origineel bedoeld was. De tuin bevat een groot aantal beelden van goden uit de Griekse
mythologie. Ook in het Holland-dorp van de Nederlands-Chinese zakenman Yang Bin bij Shenyang bevindt zich een replica van Paleis Huis ten Bosch.
Tijdens de vijf jaar die het kostte om deze stad te ontwikkelen, leerden de japanners constant van de Nederlandse aanpak van behoud van het milieu

.
De haven van Hoorn, Domtoren van Utrecht en het VOC-schip in de baai.

Huis Ten Bosch werd gebouwd op een drooggelegd land dat niet geschikt was voor het kweken van planten. De eerste stap was om de bodemkwaliteit te
verbeteren en na het uitvoeren van grondige tests, werden 400.000 bomen en struiken en 300.000 bloemen geplant. Dat was mede de oorzaak van het
herstel van de vitaliteit van dit gebied. Men streefde ook naar het natuurlijke ecosysteem te verbeteren, door gebruik te maken van zeewater in de
Omura baai in de 6000 meter van de grachten die door de stad en langs de oevers met natuurlijke stenen stromen.

Toen hij in 1979 een bezoek bracht aan Nederland, was hij onder de indruk van het Nederlandse gebruik om land uit water te creëren zonder daarmee
de harmonie van de natuur te verstoren. Het eerste resultaat van zijn ervaringen kwam in 1983 met het kleine stadje 'Nagasaki Holland Village' en
in 1988 begon hij met de bouw van 'Huis ten Bosch'.Het uiteindelijke park is van een grote omvang geworden, niet alleen wat betreft geld
- het project kostte zo'n 2,5 miljard dollar -, maar ook wat betreft oppervlakte en materiaal, met meer dan vierhonderd duizend bomen,
driehonderd duizend bloemen en meer dan zes kilometer aan kanalen. Het park is even groot als het dorp Naarden,
dat als model voor het ontwerp diende.


Nijerode Universiteit in Nagasaki Japan.

Maar het meest opvallende is de architectuur die te vinden is in het park. Het zijn beroemde Nederlandse gebouwen, zoals het Paleis Huis ten Bosch,
het Centraal Station van Amsterdam, het stadhuis van Gouda, de Oude Kerk van Delft, het Maritiem Museum in Amsterdam, Kasteel Nijenrode in
Breukelen, een touwfabriek van de VOC en de Domtoren in Utrecht. Verder zijn 'typisch Hollandse' constructies opgenomen, zoals woonhuizen,
windmolens, bloembollenvelden, bruggen en beroemde schepen. De gebouwen in het park kunnen natuurlijk niet hun oorspronkelijke functie vervullen,
maar hebben wel degelijk een functie. Zo zijn in de replica's musea gevestigd met verschillende onderwerpen, zoals de Nederlandse scheepvaart,
muziek, kunst, porselein en het inpolderen van land.