OranjelogoDe Huizen van Oranje en NassauNassau
Kasteel Nassau
Vlag BelgieVlag NederlandGouden KroonVlag LuxemburgVlag Duitsland

Vorstelijke Verblijven

Verbouwing Huis ten Bosch

Deel 7

De Groene Salon oftewel DNA-salon


Klassiek interieur DNA-salon


Aanbrengen kunst naast de deur


Afgewerkte Kunst


Voltooide Kunswerken


Afwerken Kunst en een nieuwe Vloer

De houten vloerdelen die in het gehele paleis liggen, geven ons zeer waardevolle informatie over de wijze waarop men in het verleden het interieur vormgaf. Ook zeggen ze iets over de gebruiksgeschiedenis aan de hand van gebruikerssporen. Deze sporen laten bijvoorbeeld zien waar veel en waar weinig is
gelopen en ze geven een indruk van het interieur. De verkleuringen van het hout lieten zien waar de zon op kon schijnen en waar een mat of tapijt lag.
In de loop van de eeuwen na de bouwperiode van het paleis was er steeds meer behoefte aan comfort.


Materialen voor de voltooing van de Salon


Werkman verstouwd de benodigde materialen


Snijtafel en de benodigde materialen

Er zijn de afgelopen jaren kosten noch moeite gespaard om het zeventiende-eeuwse gebouw aan te passen aan de eisen van deze tijd, waarbij het oorspronkelijke karakter niet aangetast mocht worden. De eindafrekening moet nog komen, werd woensdag verteld, maar het sober en doelmatig uitgevoerd, aldus architect Hubert-Jan Henke


Is dit goed?

Nadat was besloten om het paleis te restaureren en repareren kwamen veel meer gebreken naar boven dan aanvankelijk gedacht: houtrot,
zwammen, asbest, gescheurde natuursteen. De lijst met mankementen was lang en het prijskaartje steeg mee, naar 63,1 miljoen euro.


Werkman controleet het materiaal


Restauratie Spiegel en een prachtig afgewerkt Plafond

De kunst van Jacob van der Beugel in de DNA Salon, voorheen de Groene Salon, in paleis Huis ten Bosch is bij de renovatie van 2016-2019 tot
stand gekomen via de percentageregeling. Deze regeling houdt in dat wij bij bouw, verbouw of aankoop van vastgoed
een percentage van het budget besteden aan kunst.


Schitterend gerestaureerd Plafond

De complexe structuur van tienduizenden baksteentjes die de wanden bedekt, heeft betekenis. Het ritme van de steentjes weerspiegelt fragmenten
van het dna van de bewoners van het huis. Lees het verhaal van de kunst in de brochure met voorwoord van de rijksbouwmeester:
'De Groene Salon, die inmiddels is omgedoopt tot ‘dna Salon’, maakt op een geheel eigentijdse manier onderdeel
uit van de rijke historie van het Paleis.'


De kant en klare DNA Salon

De vloeren werden bedekt met mooie Nederlandse handgeknoopte tapijten, ook wel Deventer tapijten genoemd. Hierdoor verdwenen de originele
vloerdelen uit het zicht. Bij de renovatie werd zowel het woongedeelte, waar het koninklijk gezin sinds begin januari woont,
als het representatieve gedeelte aangepakt.