Bladluis bestrijden, hoe doe je dat?

Bladluis bestrijden

Wat zijn die kleine, groene beestjes op je planten? Het zijn waarschijnlijk bladluizen! Bladluizen zijn kleine insectjes met een zacht lichaam. Ze voeden zich door alle voedingsrijke vloeistoffen uit de planten te zuigen, wat heel schadelijk is voor je plant. Ze kunnen je planten namelijk erg verzwakken wanneer ze in grote aantallen op je planten zitten. Ook vermenigvuldigen ze zich heel snel, dus het is belangrijk om ze zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Ze zijn best lastig weg te krijgen, dus daarom geven we je hieronder onze beste tips om bladluizen effectief te bestrijden.

Hoe identificeer je bladluizen?

Bladluizen zijn piepklein, waardoor ze vaak bijna onzichtbaar zijn voor het blote oog. Er zijn verschillende soorten bladluizen, waardoor ze kunnen variëren in kleur. Deze kleuren kunnen wit, bruin, zwart, geel, grijs, lichtgroen of roze zijn. Sommige bladluizen hebben ook een wollige of wasachtige laag op hun lichaam. Ze zijn peervormig en hebben lange antennes. De meeste soorten bladluizen hebben twee korte buisjes die uit hun achterlijf steken.

Volwassen bladluizen hebben meestal geen vleugels, maar de meeste soorten kunnen uiteindelijk wel evolueren tot een gevleugelde vorm. Daardoor kunnen ze naar andere planten vliegen, zich eenvoudiger voortplanten en een nieuwe kolonie stichten. Je zal ze meestal vinden in grotere groepen, maar het is ook mogelijk dat je ze afzonderlijk spot of in kleine aantallen.

Hoe ziet schade door bladluizen eruit?

Nimfen en volwassen bladluizen voeden zich met plantensappen en vallen stengels, bloemen, vruchten, bladeren of wortels aan. Je kunt schade door de bladluis herkennen aan afgestompte, vergeelde, misvormde en gekrulde bladeren. Meestal vind je de bladluizen terug aan de onderkant van de bladeren. Wanneer de bladeren of stengels van je plant bedekt zijn met een kleverige substantie, wijst dit op bladluizen die van het sap gedronken hebben. Dit is honingdauw, dat bladluizen uitscheiden na het drinken van het sap. Deze honingdauw kan soms ook schimmelgroei bevorderen, waardoor je bladeren en takken zwart kunnen worden.

Hoe geraak je van ze af?

Een eerste manier om ze te bestrijden is om de aangetaste planten te besproeien met een sterke waterstraal. Vaak is het voldoende om ze te verjagen door een harde stoot. Ook neemolie, insectendodende zeep en tuinbouwolie zijn effectief tegen bladluizen, maar deze stoffen moeten in contact komen met de bladluizen om te kunnen werken. Daarnaast kan je bladluizen ook bestrijden door de bladeren van de plant af te vegen of te besproeien met een oplossing van water en een paar druppels afwasmiddel. Dit zeepwater moet je dan gedurende twee weken aanbrengen om de twee à drie dagen. Ten slotte kun je ook diatomeeënaarde gebruiken. Dit is een organisch materiaal dat niet giftig is voor je plant en de bladluizen uitdroogt. Let er wel op dat je dit niet aanbrengt wanneer je planten in bloei staan, want het kan bestuivers zoals vlinders en bijen doden wanneer ze ermee in contact komen.

Hoe voorkom je bladluizen?

Je kunt bladluizen ook proberen voorkomen. Dit kun je doen door fruit- of schaduwbomen te bespuiten met slapende tuinbouwolie. Zo dood je de overwinterende eieren van de bladluizen. Er zijn ook nuttige insecten, zoals gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes die graag bladluizen eten. Je kunt deze insecten naar je tuin lokken door een omgeving te voorzien met verschillende bladplanten, bloemen en toegang tot water. Je kunt deze insecten ook online bestellen en hiermee de bladluizen vanaf het begin onder controle houden. Ook gezelschapsbeplanting kan helpen om bladluizen weg te houden. Zo worden bladluizen bijvoorbeeld afgestoten door kattenkruid en worden ze aangetrokken door mosterd en Oost-Indische kers. Daardoor zullen deze laatste planten aangevallen worden door de bladluizen en blijven je andere planten veilig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *