Tips om aardbeien te bewaren

Aardbeien bewaren

Vers geplukte aardbeien zitten boordevol smaak, maar je kan ze niet lang bewaren bij kamertemperatuur. Je loopt dan het risico dat de aardbeien schimmelsporen zullen ontwikkelen. Daarom hebben we voor jou enkele tips op een rijtje gezet, zodat aardbeien bewaren een koud kunstje is!

Aardbeien tot langer dan een week bewaren in de koelkast

Als je de houdbaarheid van je aardbeien wilt verlengen, bewaar je ze best in de koelkast. De beste manier om dit te doen is om ze te bewaren in een luchtdichte doos, zonder ze op elkaar te stapelen. Onthoud daarbij de onderstaande tips:

  • Daarnaast is het belangrijk om je aardbeien pas te wassen als je klaar bent om ze op te eten. Je aardbeien worden namelijk blootgesteld aan vocht als je ze onmiddellijk wast. Door deze vochtigheid zullen je aardbeien dan ook sneller beschimmelen. Stop je aardbeien dus ongewassen in de koelkast.
  • Een volgende tip is om de aardbeien niet te snijden voordat je ze bewaart. Volledige aardbeien kun je makkelijker bewaren omdat ze langer bestand zijn tegen bederf. Aardbeien die je in stukken snijdt, worden sneller slecht. Je bewaart de aardbeien dus best zoals je ze op de boerenmarkt of in de supermarkt gekocht hebt. Laat ook zeker de groene bladtoppen op de bovenkant intact.
  • Daarnaast kun je ook een laagje keukenrol plaatsen in de plastic of glazen bak waarin je de aardbeien bewaart. De keukenrol absorbeert het vocht van de aardbeien, waardoor schimmel wederom geen kans krijgt. Je kunt ook keukenrol gebruiken wanneer je de aardbeien op elkaar stapelt. Stapel ze dus zeker niet zonder er een laagje keukenrol tussen te leggen!
  • Sluit vervolgens het bakje waarin je je aardbeien bewaart, goed af. Door de aardbeien droog en luchtdicht in de koelkast te bewaren, zijn ze minstens zeven dagen houdbaar.

Kan je aardbeien langer bewaren dankzij een azijnbadje?

Ook geloven sommige thuiskoks dat aardbeien het langst bewaard kunnen worden als je ze eerst even onderdompelt in een badje van azijn. Dit azijnbad kan je zelf maken door één kopje witte azijn te mengen met twee kopjes water. Na de aardbeien hierin te leggen, spoel je ze af in een vergiet. Daardoor verwijder je de azijnresten en de geur van de azijn. Andere koks beweren dan weer dat de methode werkt om schimmel te voorkomen maar dat het azijnbad de aardbeien doet verwelken. Ook zeggen ze dat het de smaak van de aardbeien wat wegneemt. Je kan natuurlijk altijd zelf even experimenteren tijdens het aardbeienseizoen!

Aardbeien in de diepvries bewaren

Aardbeien zijn ook erg lekker wanneer je ze bevroren in ijs, milkshakes of in smoothies verwerkt. De ingevroren aardbeien kun je trouwens ook gebruiken om ze te verwerken in een mix voor cupcakes of om een taart te bakken. Hierboven hebben we al besproken dat je de aardbeien best niet wast voordat je ze in de koelkast steekt, maar je moet ze wel wassen voordat je ze in de vriezer stopt. Laat de aardbeien eerst aan de lucht drogen en leg ze daarna op een bakplaat die je met keukenrol bekleed hebt. Zo kan je ze in de vriezer schuiven om ze er enkele uren later uit te halen en ze in diepvrieszakjes te bewaren. Ingevroren aardbeien kun je gemiddeld zes maanden bewaren in de diepvries.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *